سيستمعامل اندرويد به دليل تنوع بسيار بالاي نرمافزاري اکنون در ميان مهمترين گزينههاي موجود قرار دارد. اگر به تازگي يک گوشي موبايل مجهز به سيستم عامل اندرويد خريداري کردهايد، خواهيد ديد که استفاده از اين درياي بيکران نرمافزارهاي اندرويد چندان هم ساده نيست و احتياج به اطلاعات اوليه دارد.
به گزارش اپليکيشن ايراني، غلب موبايلها امکانات خود را به واسطه سختافزار گوشي بدست ميآورند و نوع قطعاتي که در موبايلها استفاده شده است ميتواند در تصميم خريداران موثر باشد. مثلا نوع دوربين يا کيفيت صفحه نمايش ميتواند قسمتي از کارايي گوشي را مشخص کند. يکي ديگر از ويژگيهاي اغلب گوشيهاي جديد يا هوشمند نوع سيستم عامل آنها است.
اين سيستم عامل تعيين ميکند که چه نرمافزارهايي ميتوانند روي آن نصب شوند و به دنبال آن صاحب گوشي چه امکاناتي را دريافت خواهد کرد. اين ويژگي باعث شده تا يکي از عوامل موثر در خريد تلفن همراه سيستم عامل باشد.
گوگل بطور رسمي از نصب نرمافزار (App) از طريق کامپيوتر پشتيباني نميکند و برخلاف ساير گوشيها براي نصب برنامهها ميتوانيد از اندرويد مارکت قديم و گوگل پلي جديد (به آدرس play.google.com) برنامه تهيه کنيد. اين راه به دليل محدوديتهاي گوگل عملا غيرممکن است. در نسخههاي جديد اندرويد اين امکان وجود دارد که فايل برنامه با پسوند .apk را به حافظه گوشي منتقل کنيد و از اين طريق آن را نصب کنيد.
براي استفاده از فروشگاههاي نرمافزاري نيز راهحلهاي متفاوتي وجود دارد. در حال حاضر فروشگاههايي همچون کافه بازار، مايکت، ايران اپس، کندو، دريچه و چندين فروشگاه ديگر دسترسي به نرمافزارهاي اندرويد را فراهم ميکنند. راهحل اول اين است که از طريق مرورگر اينترنت در گوشي به اين فروشگاهها مراجعه کنيد و با جستجوي برنامه و يافتن آن، اقدام به نصب برنامه اصلي فروشگاه کنيد. برخي از سايتها نيز نرمافزارهاي اندرويد را معرفي ميکنند و به جاي پيوند به صفحه بارگذاري، از طريق يک بارکد نشاني آن را ميدهند. اين بارکد که به صورت مربعي شکل و حاوي نقطههاي سياه سفيد است توسط نرمافزارهاي اسکنر (مانند Barcode Scanner يا QR Droid) و از طريق دوربين گوشي اسکن ميشود، نرمافزار بطور خودکار صفحه اختصاصي آن برنامه در فروشگاهها را پيشنهاد ميدهد.
پس براي استفاده از اين شيوه بايد ابتدا يک نرمافزار اسکنر بارکد تهيه کنيد که به راحتي در اينترنت پيدا ميشود و زماني که اين بارکد را مشاهده کرديد با اجراي نرمافزار اسکنر، دوربين را جلوي مانيتور قرار دهيد.
حال بپردازيم به چند اصطلاحي که در مورد سيستم عامل اندرويد زياد به گوش مي خورد؟
رام (ROM) چيست؟
سيستم عامل اندرويد توسط شرکت گوگل عرضه شده و داراي هسته متنباز است. به اين معني که کدهاي آن در اختيار همگان قرار دارد و برنامهنويسان ميتوانند بر حسب تمايل براي اين سيستمعامل، نرمافزار توليد کنند. متن باز بودن اندرويد فقط منحصر به برنامههاي آن نيست و حتي سيستم عامل هم شامل اين موضوع ميشود.
گوگل يک نسخه مطمئن و پايدار از اندرويد را براي گوشيهاي مختلف پيشنهاد ميکند سازندگان گوشي نيز با اندکي تغيير در اين سيستم و اضافه کردن موارد اختصاصي آن را روي گوشيهاي توليد خود نصب ميکنند. ولي شما هم ميتوانيد از يک نسخه ديگر استفاده کنيد.
زماني که از رام صحبت ميشود منظور همين نسخههاي تغيير يافته (Custom ROM) اندرويد هستند. به عنوان مثال کاربران ايراني براي پشتيباني از زبان فارسي يکي از نسخههاي اندرويد را تغيير دادهاند که اين نسخه هم تحت عنوان رام مطرح ميشود. ضمن اينکه برخي شرکتها مثل سامسونگ سيستم عامل گوشي را ارتقا نميدهند و کمتر پيش آمده است که اين شرکت بسته به روز رساني يا پيشنهادي براي سيستمعامل کاربران خود داشته باشد. در نتيجه برخي برنامهنويسان زماني که نسخه جديدي از اندرويد منتشر ميشود آن را براي گوشيهاي مختلف تغيير ميدهند.
رامهاي تغيير يافته مورد تاييد گوگل و سازندگان گوشي نيستند و به همين دليل گوگل در صورت شناسايي يک رام غير از رام اصلي امکان دسترسي به نرمافزارهاي مارکت را نميدهد. ضمن اينکه گوشي از شرايط ضمانت و گارانتي نيز خارج ميشود.
روت (ROOT) چيست؟
در گوشيهاي موبايل چندين سطح حافظه وجود دارد. يک سطح از آن کاملا عمومي است و کاربران ميتوانند موسيقي و يا عکسهاي خود را در آن کپي کنند. سطح ديگري از حافظه نيمه اختصاصي است و محلي است که برنامههاي عادي نصب ميشوند. يک سطح ديگر از حافظه نيز وجود دارد که محل نصب سيستم عامل، کرنلها، سرويسها و برخي موارد مهم است. به اين سطح از حافظه روت يا ريشه (Root) گفته ميشود.
دسترسي به اين سطح براي کاربران و نرمافزارها ممنوع است زيرا خطا در اين قسمت ميتواند باعث از کار افتادن گوشي شود. ويروسها و جاسوسها نيز در صورت دسترسي به اين قسمت ميتوانند اطلاعات مهم سيستم را منتشر کنند. اما گاهي اوقات براي نصب يا اجراي برخي نرمافزارها لازم است که به اين قسمت دسترسي داشته باشيم پس بايد اين دسترسي آزاد شود که به اين کار روتکردن (Rooting) گفته ميشود. گوشيهايي که دسترسي روت در آنها آزاد شده است از شرايط گارانتي خارج ميشوند.
البته پيشنهاد ما به شما اين است که در صورت امکان از روت کردن تلفن همراه خودتون پرهيز کنيد.
چطور مي توان برنامه ها را بر روي کارت حافظه نصب کرد؟
نرمافزارهاي اندرويد روي حافظه داخلي گوشي نصب ميشوند. اين فضا براي گوشيهاي مختلف ميتواند متفاوت باشد با اين حال آنچه مشخص است حافظه دروني گوشيها نسبت به ساير حافظهها محدوديت بيشتري دارد و با نصب برنامههاي مختلف حجم آن کاهش پيدا ميکند. يکي از راهحلهاي جايگزين نصب برنامه در کارت حافظه است که براي اين کار بايد تنظيمات گوشي تغيير پيدا کند. در نسخههاي اندرويد ۲/۲ به بعد اين کار از طريق منوي تنظيمات گوشي قابل انجام است ولي در نسخههاي قبلي که در حال حاضر بيش از ۴۰ درصد گوشيهاي موجود اندرويد را تشکيل ميدهند بايد از روشهاي ديگري استفاده کرد. يکي از راهحلها استفاده از نرمافزارهايي مانند App2SD يا MoveApps است. راه ديگر تغيير رام گوشي به نسخههايي است که از کارت حافظه پشتيباني ميکنند و براي اين کار بايد پارتيشنهاي موجود روي کارت حافظه تغيير داده شوند. يک راه ديگر نيز انجام تغييرات در فايل تنظيمات گوشي است. اين سه راهحل هر کدام داراي مزايا و معايبي هستند و البته براي هر سه مورد بايد گوشي روت شود.